Cattery Berka
Liefhebbers van de Siberische kat
 

.
       


Allergietest, hoe wij dat doen

 

12 mei 2024 is er weer een kennismakings- / allergietestdag voor de mensen van onze lijst met geïnteresseerden.Bent u serieus geïnteresseerd in een kitten uit onze cattery en hebt u een kattenallergie, dan is het zinvol om te komen testen of u met uw allergie mogelijk wel een Siberische kat kunt houden. Wilt u eigenlijk bij een andere cattery een kitten kopen, dan kunt u beter daar de allergietest doen. Of u op een Siberische kat reageert kan per kat verschillen.

Wij zijn geen allergiespecialist

Om te beginnen wil ik aangeven dat wij geen allergiespecialisten zijn, we hebben geen opleiding daarvoor gevolgd. Wij fokken met de Siberische kat om het ras, niet omdat ze hypoallergeen zijn. Dat neemt niet weg dat wij ook de gelegenheid bieden om mensen met een kattenallergie langs te laten komen om uit te proberen of ze wel tegen de aanwezigheid van een Siberische kat zouden kunnen.

Niet alleen Siberen

Wij hebben naast onze Siberen ook 2 honden, dat maakt dat mensen die ook een hondenallergie hebben bij ons wat lastiger kunnen testen. We houden de honden natuurlijk bij diegene uit de buurt, maar de allergenen zitten natuurlijk wel overal. Ook liggen de katten op de manden van de honden en op de bank liggen de katten en de Chihuahua ook lekker tegen elkaar aan. Wat dat betreft zijn wij niet de ideale test cattery.

Hypoallergene katten

Hypo-allergeen betekend dat er sprake is van minder allergenen, niet dat er geen allergenen zijn!

Als bij mensen de kattenallergie wordt veroorzaakt door het Fel d1 eiwit, is een Siberische kat mogelijk een oplossing. Het Fel d 1 wordt uitgescheiden door talg- en speekselklieren en door de kliertjes rond de anus van de kat. Door zich te wassen verspreiden katten het allergeen over de vacht.

Bepaalde rassen, waaronder de Siberische kat, scheiden minder Fel d1 uit en worden daarom “hypoallergeen” genoemd. Het is belangrijk om te beseffen dat er alleen sprake is van een verminderde uitscheiding! De hoeveelheid Fel d1 kan per Siberische kat verschillen, dus in 1 nest verschillen ze mogelijk allemaal van elkaar. Gecastreerde / gesteriliseerde Siberische katten scheiden minder Fel d 1 uit dan niet geholpen Siberen. Daarom is testen bij de cattery waar je je kitten koopt ook heel belangrijk.

Bij HTK (huis tuin en keuken) katten hebben katers hogere allergeen levels dan poezen. Bij Siberische katten hoeft dat niet zo te zijn. Er zijn studies waarbij de dekkater minder allergenen had dan de poes.

Linken naar pagina's met informatie zijn:

Siberian Research Inc (Engelstalig) meerdere pagina's met uitgebreide informatie en onderzoeken.

Kitten testing.com (Engelstalig)

De Siberische kat info (is al een wat oudere pagina)

Hoe gaat het er tijdens een "allergie test" bij ons aan toe

Allereerst vragen we hoe heftig de allergie is, wat de symptomen zijn, of er allergieën zijn voor andere dieren of andere allergenen.
Dan maken we een afspraak om bij ons op bezoek te komt, u moet rekening houden met ongeveer 1,5 uur. Mocht er een heftige reactie zijn in het begin van de afspraak, dan hoeft u uiteraard geen 1,5 uur te blijven ;-)

Tijdens het bezoek voeren we het contact met onze katten op. Van het zitten op de bank zonder Sibeer, tot en met het wrijven met je neus door de vacht.
We houden samen met u eventuele reacties in de gaten. Soms komt er een kleine reactie die van voorbijgaande aard is. Maar meestal is het wel duidelijk, er is een stabiele reactie, of de reactie neemt toe gedurende het testen, of een reactie blijft uit. Maar allerlei variaties zijn mogelijk.

Wij hebben diverse kittens geplaats bij mensen met een kattenallergie. En sommige van deze mensen hebben later nog een tweede Siberische kat bij ons genomen.

Maar we hebben ook verschillende mensen niet kunnen helpen, omdat er toch een duidelijke reactie was tijdens het testen bij ons.

Wij zijn er geen voorstander van dat mensen die wel op onze Siberen reageren, aangeven dat ze dat niet zo erg vinden en het toch willen proberen. Als oplossing geven ze aan dan wel medicatie te gaan slikken. Als je al medicatie hebt voor andere allergieën, is dat natuurlijk een ander verhaal, maar alleen om een kat als huisdier te hebben, dat vinden wij niet verstandig. Een allergie kan ook opgebouwd worden door blijvend in contact te komen met de allergenen. En dan is je gezondheid toch belangrijker dan het hebben van een huisdier vinden wij.

Er zijn ook mensen die juist door het blijvend in contact zijn met het betreffende allergeen van hun eigen kat een verminderde reactie krijgen door gewenning. Maar dat kan je niet van te voren inschatten.

Bij twijfel zijn er verschillende mogelijkheden.

1 nog een afspraak maken en het nog een keer proberen
2 een afspraak maken elders waar alleen Siberische katten zijn
3 een afspraak maken waar maar 1 Siberische kat is
4 bij twijfel niet doen.