Cattery Berka
Liefhebbers van de Siberische kat
 

.
       


Over ons

Mijn naam is Ellen van den Berg-Kappenburg. Samen met mijn man Willem, zoon Kylian (studerend uit huis) en dochter Amber woon ik in Zeewolde.

Wij zijn gek van dieren. Ons gezin bestaat op dit moment uit 7 Siberen (van jong tot oud), onze Chihuahua Fleur, onze Australian Shepherd Biscuit en een vijver met verschillende soorten vissen. Onze andere hobby/passie; paarden en pony's heeft na vele jaren van pauze in januari 2018 weer nieuw leven gekregen in de vorm van een eigen paard.

Onze katten zijn een onderdeel van ons gezin. Ze maken gebruik van ons hele huis en onze achtertuin. De achtertuin is in zijn geheel aangepast zodat ze niet kunnen ontsnappen.

Daarnaast hebben we nog drie katers Faran (is binnenkort met dekkater pensioen), Cherniy en Ferro in samenwerking met twee andere cattery's, namelijk Cattery Of Kymaya's Place (Suzanne Versluis) en Cattery Adia's (Diana IJpelaar). Deze katers wonen niet bij ons.

De Siberische kat voor ons

Eigenlijk zijn we al vanaf 1991 getriggerd door het plaatje van een robuuste kat. Zo'n soort kat wilde wij ook wel, mooie kraag, volle staart, met een robuuste natuurlijke uitstraling.

In 2005 hebben we uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en zijn op zoek gegaan naar onze droomkat. Na het nodige lees en speurwerk, hadden we onze pijlen gericht op de Maine Coon en de Siberische kat. Op papier pasten deze rassen het beste bij wat we zochten, zowel qua uiterlijk als karakter. Met de afspraak dat we oriënterend gingen kijken naar de Maine Coon (dat hadden we ook met de fokker afgesproken) gingen we met het hele gezin op pad. Daar aangekomen bleken ze ook een nestje Siberische kittens te hebben, dat was voor ons twee vliegen in een klap. Konden we ze goed vergelijken! Maar het bleek al heel snel een oneerlijke strijd. Ik heb nog pogingen gedaan om mijn gezinsleden in ieder geval even te laten kijken naar de Maine Coon, maar te vergeefs.

Wij zijn met zijn allen gevallen voor de Siberische kat!
Wij vinden de Siberische kat mooi, levendig, speels en ondernemend. Een kat met een eigen karakter. Klimmen en springen is voor de Sibeer geen probleem en stilletjes liggen en dan plots het speeltje bespringen is en blijft een leuke sport. Naar mate de Sibeer ouder wordt, zie je steeds weer veranderingen. In de loop van de jaren worden ze iets rustiger, het postuur wordt breder en zwaarder, de vacht veranderd gedurende de seizoenen. Ik ben benieuwd naar wat er nog komen gaat.

Waarom ik ben gaan fokken

Voor mij is het een wens die in vervulling is gegaan. Een nieuw leven geboren zien worden, de spanning van wat het is geworden (klopt het met wat ik voor ogen had met de combinatie), is het gezond en gaat alles goed, de groei en ontwikkeling, het nieuwe individu dat ontstaat, tot en met de nieuwe eigenaar die een extra dimensie krijgt in zijn/ haar leven door de aanschaf van een Siberische kat.

Voor ons staat de Siberische kat op nummer één in "kattenland". En wij denken dat er nog meer mensen na de kennismaking met de Sibeer verliefd op dit ras zullen worden. Voor die mensen fok ik mijn kittens.

Het fokken met mijn Siberen is een hobby. Een serieuze, maar wel een hobby. Wij vinden gezondheid en een goed karakter belangrijk, net als het behoud van de karakteristieke eigenschappen van het ras. Dit doe ik naar eer en geweten. Daarom zijn mijn Siberen getest op FeLV, FIV, HCM, PKD, CIN en inmiddels hebben wij PKdef en de bloedgroepen ook toegevoegd. Ook zijn ze nagekeken door de dierenarts op Patella luxatie. Alleen als de uitslagen van alle testen goed zijn, gebruik ik ze om mee te fokken. Natuurlijk kunnen deze testen niet garanderen dat de kittens geen (erfelijke) afwijkingen kunnen hebben, maar wel dat de basis goed is!

Omdat het ras nog relatief onbekend was in Nederland, is het een uitdaging om zo veel mogelijk te weten te komen over het ras. Vooral over erfelijke factoren en de verschillende visies van andere fokkers. U begrijpt dat ik al doende steeds weer leer en zo mijn eigen visie ontwikkel. Ook dat vind ik een mooi aspect van het fokken.

U begrijpt het vast al, wij zijn liefhebbers die met plezier af en toe een nestje fokken voor U, voor onze poezen en voor onszelf!